Dirigent

Hendrik Jan Brethouwer is sinds 1999 de vaste dirigent van Sinfonietta Voorschoten. Als dirigent zorgt hij voor de muzikale eenheid en constante groei van het orkest.

IMG_4048

Hendrik Jan Brethouwer studeerde hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Groningen. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus volgde hij nog enkele jaren lessen bij Carlo Ravelli.

Als dirigent heeft Hendrik Jan aan diverse ensembles leiding gegeven: van kamerkoor tot straatorkest; in januari 2012 dirigeerde hij een scratch-orkest. Ook zijn repertoire toont die variatie van de Johannes Passion van Bach tot musicalrepertoire.

Op Bevrijdingsdag 2005 leidde hij koor en orkest in een Beethovenprogramma, dat door Sinfonietta was georganiseerd. In 2011 vierden we tegelijk met het orkestlustrum het 10-jarig jubileum van Hendrik Jan als dirigent van ons orkest met een feestelijk concert, waarin hij soleerde in het hobo-concert van Hummmel.

‘Door die liefde voor de hobo ben ik ook gaan dirigeren. Ik was 16 en zat in ensemble dat een lastig stuk speelde: “Kun je even de maat slaan?” Dat “even” heeft me in bijna 40 jaar langs allerlei ensembles, koren en orkesten geleid.’  (uit: programmaboekje concert juni 2011).

Samen met zijn vrouw Marije Reddingius maakt Hendrik Jan programma’s waarin literatuur en muziek worden gecombineerd. De afgelopen jaren zijn diverse uitvoeringen gegeven van “De Nacht van Orpheus” in samenwerking met de Voorschotense pianist Frank den Herder.

Naast Sinfonietta Voorschoten dirigeert Hendrik Jan momenteel ook de Orkest Vereniging Amersfoort. Tevens is hij als hobodocent verbonden aan de muziekschool van Houten.