Interview Hadewych de Vos en Valentine Blangé

SINFONIETTA VOORSCHOTEN KIEST VOOR JONG TALENT

Op zondag 31 januari 2016 verzorgde Sinfonietta Voorschoten een concert in het Kruispunt in Voorschoten. Op het programma stonden o.a. de Romance opus 11 van Dvorak en de Introduction et Rondo Capriccioso opus 28. Hadewych de Vos (16) en Valentine Blangé (17) spelen solo op viool. Zij volgen lessen aan het Koninklijk Conservatorium bij de Jong Talent afdeling. Beiden zijn op heel jonge leeftijd begonnen met viool.

Valentine vertelt: “Ik was drie jaar oud toen ik begon met vioolspelen. Ik zat toen op peutermuziekles, en de juf daar speelde ook viool. Dat vond ik super gaaf en ik wilde dat ook kunnen, dus kreeg ik een klein viooltje. Mijn ouders, die ook viool speelden, leerden me een beetje strijken en toen ik vier werd mocht ik eindelijk echt op les. Ik had toen les op de PIVO (Project Inleidend Viool Onderwijs), vioolles voor kleuters op het Conservatorium in Den Haag. Toen ik voor de PIVO te oud werd ging ik op privé-les bij Elinoor van Duijne Strobosch. Ik heb bij haar les gehad tot en met mijn vijftiende. Toen kwam ik erachter dat ik van vioolspelen mijn beroep wilde maken, dus ben ik hard gaan studeren en heb ik geauditeerd bij de School voor Jong Talent van het Haagse Conservatorium, waar ik nu met veel plezier zit”.

Hadewych begon op haar vijfde met viool spelen. Ze vertelt dat haar twee jaar oudere zus meedeed aan de PIVO op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze ging iedere zaterdagochtend, samen met haar vader, mee naar de les van haar zus. Ze wilde dolgraag zelf ook viool spelen en daarom begon ze twee jaar later aan de PIVO. Hadewych vertelt: “Ik kom uit een muzikale familie. Mijn vader speelde in zijn jeugd viool, Hij is de drijvende kracht geweest achter het muziek maken van mij, mijn zus en mijn broertjes. Hij hielp ons altijd met studeren en stimuleerde ons. Mijn moeder speelde vroeger piano en zingt nu in een koor”. Hadewych weet nog niet of ze van viool spelen haar beroep wil maken: “Ik zou niet weten wat ik zonder mijn viool zou moeten, maar ik vind de bètavakken ook leuk en interessant. Ik ben van plan volgend jaar conservatorium te gaan doen, hopelijk in Den Haag, en ik wil vanaf het tweede jaar een studie aan de universiteit erbij doen, iets in de biochemie”.

Valentine wil na haar eindexamen eveneens naar het Conservatorium, maar ze denkt ook na over andere opties: Het lijkt me fantastisch om later van vioolspelen te kunnen leven. De muziekwereld is echter heel onzeker, en je kunt bovendien zomaar een keer van de trap vallen en zo geblesseerd raken dat je geen viool meer kunt spelen. Mocht het met de viool niet lukken, dan zou ik wel iets willen doen met voeding of beweging, of psychologie.

Valentine en Hadewych grijpen de kans om met Sinfonietta Voorschoten samen te werken met beide handen aan.

Valentine: “Ik vind het super leuk om de Romance van Dvorak met Sinfonietta Voorschoten te mogen spelen. Ik speel al vanaf jongs af aan in verschillende jeugdorkesten, maar heb nog nooit gesoleerd met een orkest. Dat maakt het natuurlijk ook wel een beetje spannend, maar ik heb er vooral heel veel zin in!”

Hadewych: ”Ik vind het geweldig om een keer voor een orkest te staan met de Introduction et Rondo Capriccioso van Saint Saëns en beschouw dit als een grote uitdaging. Ik heb één keer in mijn leven solo gespeeld met een orkest. Dit is al een aantal jaren geleden; ik speelde samen met drie andere Jong KC leerlingen het concert voor vier violen van Vivaldi samen met het Arnhem Sinfonietta. Dit vond ik een fantastische ervaring. Ik verheug mij enorm op het soleren met Sinfonietta Voorschoten!”