Interview Ricardo Alves Pereira

Jong talent bij Sinfonietta Voorschoten

Op zaterdag 25 juni 2016 verzorgde Sinfonietta Voorschoten een concert in het Kruispunt in Voorschoten. Op het programma stond onder andere het concert voor gitaar en orkest van M. Giuliani. Dit is een heel bijzonder concert, want het is het eerste dat is geschreven voor gitaar en orkest. De premiere van dit concert was in 1808 in Wenen. Giuliani was toen 26 jaar oud.

Sinfonietta Voorschoten heeft een jonge gitarist van internationale allure bereid gevonden om de solopartij voor zijn rekening te nemen. Het gaat om Ricardo Alves Pereira. Hij is 26 jaar oud, afkomstig uit Portugal en doet momenteel zijn masteropleiding aan het conservatorium in Den Haag.

Ricardo is op zijn 10e jaar begonnen met gitaar. Hij werd geïnspireerd door zijn oudere neef, die op school gitaarles kreeg, en hij wist direct ‘dit wil ik ook!’. Helaas moest hij nog een jaartje wachten, want hij was toen pas negen. Toen hij 10 jaar werd, mocht hij direct op les en na drie jaar zei de gitaarleraar: ‘Ricardo, jij hebt veel talent. Jij moet naar het conservatorium’. Ricardo studeerde vervolgens aan conservatoria in Portugal, Frankrijk, Turkije, Spanje en Nederland.
Ricardo speelt naast gitaar ook piano. En hij zingt graag. ‘Ik wil een hele goeie gitarist worden en zingen, mijn interne instrument, helpt me daarbij’. ‘Ik hou vooral van klassiek gitaar. Maar ik beoefen ook andere stijlen. Met de gitaar kan je goed uiting geven aan gevoelens, op een muzikale manier een verhaal vertellen of een landschap beschrijven’.
‘Muziek is het belangrijkste in mijn leven. Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn grootvader zong in een koor en hij speelde mondharmonica in huiselijke kring. Mijn oom idem dito. We zongen met de hele familie Portugese liederen en ook popliedjes. Ik ben de eerste die, met steun van mijn familie, van muziek mijn beroep wil maken. Als het aan mij ligt, dan ga ik over de hele wereld met allerlei ensembles muziek maken. Om die reden ben ik heel blij met de uitnodiging van Sinfonietta om als solist dit prachtige concert van Giuliani uit te voeren op 25 juni’.
Ricardo timmert, niet gehinderd door zijn jonge leeftijd, aan de weg met internationale optredens, samenspelen met andere musici en het verzorgen van gitaarlessen. Hij heeft vanaf 2009 al vijf keer de eerste prijs gewonnen in een concours. Hij componeert, arrangeert en heeft in 2015 meegewerkt aan de opname van Ciclos, een album voor klassiek gitaar. Sinfonietta Voorschoten is er trots op om met hem samen te mogen werken.